Research among expats, third culture kids and expatriates
4 januari 2018
Podcast: De problemen van Veerle (51) na het verlaten van de Jehovah’s Getuigen met Monique Molendijk
14 april 2020

‘Mijn neus jeukt’, ‘mijn ogen branden’, ‘ik moet tig keer niezen’.

Ik heb het patiënten alweer een paar keer horen zeggen. Niet zo gek, de tijd van de hooikoorts is immers weer aangebroken. ‘Nu al’ zeggen patiënten dan. Maar met een redelijk zachte winter achter de rug en een aantal dagen een heerlijk voorjaarszonnetje dan kunnen de bomenpollen echt nu al in de lucht zitten.

Hooikoorts word veroorzaakt door pollen van bomen, planten, bloemen en gras. Het seizoen van hooikoorts begint met bomenpollen in februari/maart en in mei zijn de graspollen aan de beurt.

De klachten die bij hooikoorts passen zijn o.a. tranende en brandende ogen, jeukende neus, niezen, loopneus, verstopte neus, hoofdpijn. Kortom de klachten lijken op die van een verkoudheid met dit verschil dat ze het ergste zijn als je naar buiten gaat als er veel pollen zijn.

Is hooikoorts te behandelen? Ja, hooikoorts is heel goed te behandelen. Met acupunctuur bijvoorbeeld. Het beste kun je dat preventief doen. Dat wil zeggen dat je de behandeling al in november start. Dus ruim voordat het hooikoortsseizoen begint. Maar ook als je al hooikoortsklachten hebt niet getreurd want deze zijn op het moment dat je klachten hebt ook goed te behandelen. Met acupunctuur, ooracupunctuur of door middel van een bepaalde tapetechniek.

Hooikoorts behandelen met acupunctuur of tapen. Hoe werkt dit dan?

Dunne acupunctuurnaalden worden op bepaalde punten in het lichaam aangebracht om je weerstand te vergroten en daarmee er voor te zorgen dat de pollen jouw geen klachten kunnen bezorgen.

We kunnen kiezen voor de dunne naalden of voor een verblijfsnaaldje in het oor. Zo’n verblijfsnaaldje is een heeeel klein naaldje op een pleistertje die op een acupunctuurpunt in het oor word geplaatst en hier een aantal dagen blijft zitten.

Een andere behandelmogelijkheid bij hooikoorts is het tapen door middel van een Medical Taping techniek. Medical Taping is een elastische tapesoort die, in het geval van hooikoorts, aangebracht word op de longzone op de rug.

Ik kan een hele technische uitleg geven over de werking van acupunctuur en de tape maar dat lijkt mij niet interessant. Wat wel interessant is, is dat uit ervaring blijkt dat deze behandelingen werken. Voor de een is dat met behulp van acupunctuur voor de ander de tape en weer een ander de combinatie van deze twee. Of je de behandeling elk jaar moet herhalen, dat is voor een ieder verschillend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.